• Svetogorska 50, II sprat
 • Pon - Pet: 09-19h, Uto: 12-19h, Sub: 09-14h

Oftalmološki pregled za kontaktna sočiva

PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date 2 avgusta, 2019
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Pregled za kontaktna sočiva obavlja specijalista oftalmolog I na tom pregledu se utvrđuje dioptrija za kontaktna sočiva, bazna krivina I dijametar. 

Danas se sve veći broj ljudi (naročito mladi) odlučuju za kontaktna sočiva zbog njihovih brojnih prednosti. Osim estetskih prednosti, kontaktna sočiva  su pogodna za sportiste, a takođe pružaju bolju vidnu oštrinu u odnosu na naočare. 

Indikacije medicinske prirode – postoje stanja oka koja nije moguće korigovati naočarima (keratokonus) Ili visoka kratkovidost – pa su kontaktna sočiva u tim slučajevima nezamenljiva.

Postoje i sočiva u boji. Ukoliko ste ponekad poželeli da promenite boju očiju, sada imate priliku da to i uradite. Pogledajte naša: sočiva u boji.

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Kako izgleda oftalmološki pregled za kontaktna sočiva?

  Pre nego što se utvrdi dioptrija za kontaktna sočiva, utvrđuje se dioptrija za naočare  (za daljinu, eventualnu blizinu ili srednju distancu – računar). Nakon precizno proverene dioptrije za naočare, određuje se odgovarajuća vrsta sočiva za vas – to mogu biti meka ili polutvrda kontaktna sočiva. U odnosu na parametre vaše rožnjače I vrstu dioptrije (sfera , cilindar) savetuje se adekvatna vrsta za Vas. 

  Postavljaju se kontaktna sočiva sa već utvrđenim parametrima (bazna krivina, dioptrija, dijametar) , pa istog momenta možete znati kako ćete sa sočivima videti (kada su u pitanju meka sočiva). Kada su u pitanju polutvrda sočiva, u početku će biti malo neprijatno, I neophodna je adaptacija, pa tom prilokom možete očekivati suzenje oka, grebanje, crvenilo I slično. Jako brzo se oko privikne, pa je osećaj neprijatnosti kratkotrajan.

  Poslednja faza jeste skidanje kontaktnog sočiva, nakon čega oftalmolog piše recept za sočiva, I sprovodi se obuka za bezbedno rukovanje I održavanje kontaktnih sočiva. 

  Najčešća pitanja tokom prvog pregleda za kontaktna sočiva

  Da li deca mogu nositi kontaktna sočiva?

  Godine nisu ograničavajuće, često ih nose I bebe, pa I deca I tinejdžeri. Kada su u pitanju bebe I mlađa deca, sočiva postavljaju roditelji, dok deca sama savladaju postavljanje, skidanje I održavanje. Kod tinejdžera je najbitnija volja, kao I ozbiljnost kada je u pitanju održavanje sočiva.

  Pravilnim održavanje, postavljanjem I skidanjem, praćenjem uputstva od oftalmologa, oko ni na koji način nije ugroženo, niti kontaktno sočivo šteti oku. 

  Da li je dovoljan recept za naočare pri poručivanju sočiva ? 

  Neophodan je recept za sočiva , pa recept za naočare nije dovoljan jer ne sadrži dovoljne podatke (baznu krvinu, dijametar..). Takođe, često je dioptrija za sočiva drugačija od dioptrije za naočare, pa je pregled za sočiva obavezan pre poručivanja. 

   

  Za dodatne pitanja I savete, kao i za oftalmološki pregled za kontaktna sočiva, pišite nam ili se informišite na 0113236029. 

  Dobrodošli!