• Svetogorska 50, II sprat
  • Pon - Pet: 09-19h, Uto: 12-19h, Sub: 09-14h

Oftalmološki pregled za kontaktna sočiva

  • Hospital Name Eye Center
  • Doctor Daniel Doe
  • Surgery Cataract Surgery
  • Date avgust 2, 2019
  • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Pregled za kontaktna sočiva obavlja specijalista oftalmolog I na tom pregledu se utvrđuje dioptrija za kontaktna sočiva, bazna krivina I dijametar. 

Danas se sve veći broj ljudi (naročito mladi) odlučuju za kontaktna sočiva zbog njihovih brojnih prednosti. Osim estetskih prednosti, kontaktna sočiva  su pogodna za sportiste, a takođe pružaju bolju vidnu oštrinu u odnosu na naočare. 

Indikacije medicinske prirode – postoje stanja oka koja nije moguće korigovati naočarima (keratokonus) Ili visoka kratkovidost – pa su kontaktna sočiva u tim slučajevima nezamenljiva.

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

Kako izgleda pregled za kontaktna sočiva ?

Pre nego što se utvrdi dioptrija za kontaktna sočiva, utvrđuje se dioptrija za naočare  (za daljinu, eventualnu blizinu ili srednju distancu – računar). Nakon precizno proverene dioptrije za naočare, određuje se odgovarajuća vrsta sočiva za vas – to mogu biti meka ili polutvrda kontaktna sočiva. U odnosu na parametre vaše rožnjače I vrstu dioptrije (sfera , cilindar) savetuje se adekvatna vrsta za Vas. 

Postavljaju se kontaktna sočiva sa već utvrđenim parametrima (bazna krivina, dioptrija, dijametar) , pa istog momenta možete znati kako ćete sa sočivima videti (kada su u pitanju meka sočiva). Kada su u pitanju polutvrda sočiva, u početku će biti malo neprijatno, I neophodna je adaptacija, pa tom prilokom možete očekivati suzenje oka, grebanje, crvenilo I slično. Jako brzo se oko privikne, pa je osećaj neprijatnosti kratkotrajan.

Poslednja faza jeste skidanje kontaktnog sočiva, nakon čega oftalmolog piše recept za sočiva, I sprovodi se obuka za bezbedno rukovanje I održavanje kontaktnih sočiva. 

Najčešća pitanja tokom prvog pregleda za kontaktna sočiva

Da li deca mogu nositi kontaktna sočiva ?

Godine nisu ograničavajuće, često ih nose I bebe, pa I deca I tinejdžeri. Kada su u pitanju bebe I mlađa deca, sočiva postavljaju roditelji, dok deca sama savladaju postavljanje, skidanje I održavanje. Kod tinejdžera je najbitnija volja, kao I ozbiljnost kada je u pitanju održavanje sočiva.

Pravilnim održavanje, postavljanjem I skidanjem, praćenjem uputstva od oftalmologa, oko ni na koji način nije ugroženo, niti kontaktno sočivo šteti oku. 

Da li je dovoljan recept za naočare pri poručivanju sočiva ? 

Neophodan je recept za sočiva , pa recept za naočare nije dovoljan jer ne sadrži dovoljne podatke (baznu krvinu, dijametar..) . Takođe, često je dioptrija za sočiva drugačija od dioptrije za naočare, pa je pregled za sočiva obavezan pre poručivanja. 

 

Za dodatne pitanja I savete, pišite nam ili se informišite na 0113236029. 

Dobrodošli!