Presbiopija

Presbiopija

Presbiopija ili staračka dalekovidost je uzrokovana prirodnim starenjem sočiva u oku, odnosno smanjenom sposobnošću akomodacije. Ispoljava se tako što nakon 40 godine pojavljuju smetnje pri radu na blizu (čitanje, korišćenje mobilnog telefona I slično ). Tada se najčešće javljate oftalmologu kada se prepisuju prve naočare za čitanje.

Kako prepoznati presbiopiju (staračku dalekovidost) ?

Najčešći simptomi su zamućen vid pri gledanju na blizu, glavobolje, zamor, udaljavanje teksta I slično.
Sa godinama, elastičnost sočiva opada, smanjuje se aktivnost cilijarnih mišića u očima, pa tako I raste dioptrija za čitanje. Ovakve naočare koriste se samo za čitanje na udaljenosti do 60cm, nisu pogodne za gledanje na većoj distanci, pa će u tim slučajevima vid biti mutan.

Osobe koje ranije nisu imale dioptriju, prve simptome presbiopije počinju da primećuju nešto kasnije (nakon 45 godine), dok dalekovide osobe (nosioci “plus” dioptrije) ove simptome primećuju I ranije. Kod miopa je česta pojava da čitaju sa istim naočarima koje koriste za daljinu, pa se javljaju manje vrednosti presbiopije nego što se očekuje.
Onog momenta kada se javi I dioptrija za blizinu, umesto dva para naočara, oftalmolog može posavetovati bifokalne ili multifokalne naočare.

Korekcija presbiopije

Pri određivanju korekcija oftalmolog će obratiti pažnju na sledeće detalje :

-pacijent mora držati tekst na istom odstojanju (kao kada čita u prirodnim uslovima)
-svetlost treba biti odgovarajuća
-korekcija za blizinu se uglavnom radi za svako oko posebno
-kada se odredi korekcija za naočare, pacijent može pomerati tekst, kako bi proverili da li je to I optimalna dioptrija

Ne odlažite posetu oftalmologu kada primetite prve simptome. Odlaganje naočara za čitanje neće smanjiti postojeću dioptriju, samo će otežati privikavanje kada dioptrija poraste.
Presbiopija se takođe može korigovati I kontaktnim sočivima ili monovizijom (jedno oko za blizinu I jedno oko za daljinu).

Staračka dalekovidost je osnovna indikacija za korišćenje bifokalnih I multifokalnih naočara.
Prilikom korekcije, određuje se prvo dioptrija za blizinu, a nakon toga I za daljinu – kada su u pitanju bifokalne naočare. Multifokalne naočare uključuju I dioptriju za srednju distancu (računar) , pa su idealne za kancelarijske uslove, ili za svakodnevnicu kada u kratkom vremenskom periodu koristite sve tri distance. U tom slučaju, pacijent ne skida naočare, nema više pari , već su sve tri distance u jednom paru naočara, što je izuzetno praktično I poprilično oslobađajuće.