Kornealna topografija

Kornealna topografija je beskontaktna dijagnostička metoda koja služi za skeniranje rožnjače –  precizno digitalno određivanje oblika, zakrivljenosti I patoloških promena na rožnjači. 

Služi za dijagnostikovanje različitih stanja I degenerativnih oboljenja rožnjače, kao I diferencijalnu dijagnozu između njih: 

-keratokonus
-visoki astigmatizam
-keratoglobus
-pelucidna degeneracija rožnjače

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Kornealna topografija omogućava nam kontinuirao praćenje promena na rožnjači u dužem vremenskom periodu. 

  Sam pregled je potpuno bezbolan,ista procedura je I za decu I za odrasle,  obavlja se u ambulantnim uslovima pod nadzorom oftalmologa I traje svega po minut po oku, pacijent posle toga može nastaviti sa dnevnim aktinostima. Bitno je napomenuti da nema zračenja, I da se snimanje može ponavljati više puta.

   

  Za nosioce kontaktnih sočiva važe sledeća pravila

  Pacijenti koji nose polutvrda sočiva treba da naprave pauzu od minimum 24h pre dolaska na snimanje, a odmah posle snimanja mogu nastaviti sa nošenjem sočiva (bez ponovne adaptacije ). Kada su u pitanju nosioci mekih kontaktnih sočiva (posebno toričnih) nije potrebna posebna priprema ili prekid u nošenju kontaktnih sočiva. Kada su u pitanju nosioci naočara, takođe, nije potrebna prethodna priprema.

  Nalazi su gotovi istog momenta, tada Ih čita oftalmolog , I predlaže se optička korekcija, terapija I eventualno praćenje ukoliko se utvrdi neko netipično stanje oka. 

  Dijagnostika keratokonusa 

  U dijagnozi keratokonusa, topografija je neprikosnovena dijagnostička metoda, osim što nam potvrđuje dijagnozu, daje nam I sliku keratokonusa I vrednosti najzakrivljenijih meridijana rožnjače. Tako se utvrđuje I stepen keratokonusa, pa se na osnovu toga utvrđuje I način korigovanja istog. 

  Cena pregleda sa tumačenjem nalaza od strane oftalmologa je 2000,00rsd

  Oftalmološki pregled

  Rani simptomi oboljenja oka, ili refrakcija ne moraju biti tako očigledni, međutim, sva oboljenja I eventualne korekcije dioptrije možete ustanoviti na vreme ukoliko Vas pregleda oftalmolog.
  Kompletan oftalmološki (očni) pregled – obuhvata : merenje očnog pritiska, pregled očnog dna, pregled prednjeg I zadnjeg segmenta oka, utvrđivanje dioptrije I eventualnih očnih oboljenja, konsultaciju I davanje terapije ukoliko je potrebno.
  Uža specijalnost naše ordinacije jeste opšta oftalmologija, kontaktologija I glaukom, kontrolisanje očnog pritiska I niz dijagnostičkih pregleda.

  • Utvrđivanje dioptrije za blizinu, daljinu i srednju distancu
  • Fitovanje i određivanje svih vrsta kontaktnim sočiva prema tipu dioptrije i potreba pacijenata
  • Obuka za nošenje kontaktnih sočiva
  • Provera prohodnosti suznih kanala
  • Merenje intraokularnog pritiska i pregled očnog dna
  • Instrumentalna epilacija trepavica
  • Specijalistički pregled za glaukom
  • Providnost očnih medija, zamućenje suoćiva – postojanje katarakte, kao i praćenje njenog razvijanja
  • Postoperativni saveti, kontrole i konsultacije