PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date 27 aprila, 2018
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Oftalmololški pregled obavlja očni lekar – oftalmologOftalmolog (očni lekar) je lekar specijalista koji se bavi dijagnostikom, lečenjem I zdravljem naših očiju. Oftalmolog  može na više načina dijagnostikovati različita stanja oka, prepisivati lekove I terapiju za različite bolesti oka, ili infekcije I alergije oka, prepisivanje sredstava za korigovanje dioptrije – naočare ili kontaktna sočiva. Funkcija vida je rezultat specijalizovanih moždanih aktivnosti, direktna vizuelna komunikacija mozga sa spoljnim svetom. Oko kao organ vida je reprezent sistema vidnih delatnosti mozga. Obzirom da nam oči omogućavaju vizuelni pogled na svet oko nas, savetujemo redovne kontrole I preglede kako bismo očuvali maksimalnu vidnu oštrinu I zdravlje oka. 

Kako izgleda oftalmološki pregled?

U zavisnosti od toga koji je povod poseti oftalmologu, počećemo od opšteg očnog pregleda.

To uključuje pregled prednjeg segmenta oka (očnih kapaka, konjunktive, rožnjače, prednje komore I sočiva), pregled očnog dna, određivanje dioptrije (za blizinu, daljinu, srednju distancu),  po potrebi širenje zenica I merenje očnog pritiska.

Ukoliko je povod dolaska infekcija ili alergija, tada se vrši pregled oka na špalt lampi, gde se utvrđuje stanje oka I prepisuje terapija (u vidu kapi ili masti za oči) I eventualna kontrola.

Postoje različita očna oboljenja poput glaukoma, degeneracije žute mrlje, povreda I slično I tada je za pregled često neophodna dodatna dijagnostika, kao I specifična terapija I stalno praćenje kako bolest ne bi uznapredovala.

Prva poseta oftalmologu savetuje se kod dece sa napunjene 3 godine (ukoliko pre toga nema nikakvih problema ili potreba za ranijom posetom).

Roditelji su najčešće uplašeni kada je prvi pregled u pitanju, međutim, za tim nema potrebe jer se pregled obavlja kroz igru, potpuno je bezbolan I za decu često zanimljiv.

 

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Oftalmološki pregled – Određivanje dioptrije 

  Najčešći razlozi za odlazak kod oftalmologa je subjektivni osećaj loše vidne oštrine. Oftalmološki pregled počinje razgovorom, gde pacijent iznosi glavni razlog dolaska, pa se nakon toga pristupa objektivnom određivanju dioptrije. Pre svega se vrši kompjutersko (objektivno) određivanje dioptrije, a nakon toga se čitanjem sa optotipa vrši subjektivno određivanje dioptrije. 

  Kod mlađih osoba postoji česta potreba za širenjem zenica kako bi se potvrdila ili otkrila nova dioptrija.

   

  Zašto je potrebno širenje zenica ? 

  Za objektivno određivanje dioptrije kod odraslih ili dece često je neophodno prvo proširiti zenice. Na taj način sprečava se akomodacija očnih mišića, odnosno tada očni mišići se opuste i odrđuje se prava dioptrija. Ukapavanje kapi se vrši u toku samog pregleda i traje oko 45 min. Par sati nakon obavljenog pregleda, vid za blizinu biće mutan, ali se posle 3-4 sata sve vraća u prvobitno stanje. 

  U drugim slučajevima širenje zenica se vrši kada postoje sumnje na promene na očnom dnu koje mogu ukazivati na različita oboljenja (dijabetes, hipertenzija i drugih internističnih oboljenja ). 

   

  Oftalmološki pregled – Pregled prednjeg segmenta oka 

  Uključuje sagledavanje aktivne I pasivne pokretljivosti očnih kapaka, sagledavanje ivica I da li naležu na očnu jabučicu, pregled kože na očnim kapcima, sagledavanje kunjunktive (da li je providna, sjajna I normalne veličine), provera suznog filma, pregled rožnjače, da li u prednjoj komori nema patološkog sadržaja, provera da li zenice reaguju na svetlost I da li su centralno postavljene I da li je sočivo unutar oka postavljeno na mesto.

  Kada se utvrdi stanje prednjeg segmenta oka, ukoliko nema patoloških promena ili pristupa se pregledu zadnjeg segmenta. 

   

  Oftalmološki pregled – Pregled zadnjeg segmenta oka 

  Sagledavanje krvnih sudova oka je izuzetno bitno kod sistemskih bolesti (hipertenzija, dijabetes…) , na taj način se prati I čuva zdravlje oka. Redovnim pregledom očnog dna mogu se na vreme prepoznati promene koje ukazuju na neko oštećenje I slično. 

  Ukoliko na samom pregledu oftalmolog posumnja na neku promenu, pristupa se širenju zenica kako bi imao kompletnu sliku I nalaz. Nakon toga, ukoliko je potrebno oftalmolog upućuje na dalju dijagnostiku I lečenje.

  • Kornealna topografija
  • OCT
  • Pahimetrija
  • Kompjuterizovano vidno polje
  • Keratorefraktometrija
  • Pregled očnog dna sa Goldmanovim ogledalom

  Stručni tim oftalmologa u Lensoptic-u je zadužen za zdravlje Vašeg oka, pa možete biti sigurni da će svaki pregled biti obavljen detaljno I ukoliko je potrebno prepisati odgovarajuću optičku korekciju, obaviti dijagnostičke pretrage I prepisati odgovarajuću terapiju.

   

  Oftalmološki pregled možete zakazati na 011/3236029

   

  Dobrodošli!