PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date avgust 2, 2019
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Očni pritisak je rezultat cirkulacije očne vodice. Povećanje ili smanjenje otpora oticanja očne vodice dovodi do povećanog ili smanjenog očnog pritiska. 

Očna vodica pre svega ima važnu biološku funkciju. Naime, ispira sočivo koje nema vaskularizaciju, doprema potrebne hranljive materije,a odvodi otpadne. Smetnje u cirkulaciji očne vodice mogu da prouzrokuju povišen ili snižen očni pritisak, a ako se ne dijagnostikuje I ne tretira na vreme, povišen očni pritisak može dovesti do oštećenja očnog živca I do pojave glaukoma – očne bolesti koja ako se ne leči može dovesti do gubitka vida.

Povišen očni pritisak najčešće ne daje nikakve simptome, zato je jako bitno obavljati redovne kontrole. Ukoliko imate u porodici nekoga ko već ima povišen očni pritisak ili glaukom, jako je bitno bar jednom godišnje obavljati kontrole. Ukoliko to nije slučaj, merenje očnog pritiska savetuje se ljudima od 40 godine jednom godišnje. 

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Ocni pritisak

  Kako izgleda merenje očnog pritiska (tonometrija) ?

  Obavlja se tonometrom, a samo merenje vrši oftalmolog. Pre svega se ukapavaju kapi (lokalni anestetik) pa se pritsutpa merenju. Aplikacioni tonometar se prislanja na prednju površinu oka (rožnjače) I na taj način se meri očni pritisak. 

  Normalne vrednosti su 10-22 mmHg. 

  Ukoliko se na pregledu utvrdi povišen očni pritisak, oftalmolog će posavetovati dodatne dijagnostičke procedure pomoću kojih će utvrditi da li postoji glaukom ili neko drugo oštećenje na očnom živcu. 

  Dodatne dijagnostičke metode su : 
  -OCT 
  -Vidno polje
  -Pahimetrija 
  -Goniioskpija 

  Nizak očni pritisak se javlja ređe. Najčešći razlog je nedovoljno razvijena očna jabučica, komplikacije usled operacije ili neka povreda oka. Ukoliko se ne tretira na vreme, rezultira oštećenjem vida. 

  Kapi za oci

  Terapija

  Prioritet jeste sniženje očnog pritiska koje se najčešće postiže kapima (koje propisuje oftalmolog), a kada to nije dovoljno , lekar savetuje lasersku intervenciju ili operaciju. 

  Redovne kontrole su neophodne, kako bi se utvrdilo dejstvo terapije, I ukoliko je potrebno da se pristupi drugoj vrsti lečenja. 

  Bitno je da napomenemo da je neophodno da se sa lečenjem počne što pre, jer povišen očni pritisak dovodi do oštećenja nervnih vlakana, koji se ne regenerišu, tako da oštećenje nije moguće izlečiti I oštećenje je trajno. Kada se nivo očnog pritiska dovede u normalu, bitne su dalje redovne kontrole kako ne bi došlo do ponovnih oscilacija. Glaukom je neizlečiva bolest, pa je bitno držati ga pod kontrolom kako bi se sprečio gubitak vida.