Meka kontaktna sočiva

Meka kontaktna sočiva su danas, pored naočara najpopularnije optičko pomagalo.

Mogu korigovati i kratkovidost I dalekovidost. Najveća prednost mekih sočiva se ogleda u njihovom komforu, ali i kristalno jasnom vidu.

Danas se meka kontaktna sočiva uglavnom prave od silikon hidrogel materijala. Ovakva sočiva imaju veliku propustljivost kiseonika, a mali procenat vode što sprečava vezivanje štetnih materija za materijal sočiva.

Meka sočiva po peridou nošenja poznajemo kao dnevna sočiva, mesečna, tromesečna I godišnja.

Dnevna sočiva – najzdravija sočiva za oko. Ovakva sočiva se ujutru postavljaju, uveče skidaju I bacaju. Kutija sadrži 30 komada, I sočiva otvarate I koristite po potrebi. Idealna su za ljude sklone alergijama, infekcijama, pa čak I za one koji imaju problem sa “suvoćom” oka. Idealna su za putovanja, jer za njih Vam nisu potrebni rastvori za održavanje I čuvanja. Dnevna sočiva nisu predviđena da se sa njima spava.

Mesečna sočiva – najpopularnija vrsta sočiva. Kutija uglavnom sadrži 3 komada mesečnih sočiva. Od momenta kada ih otvorite možete ih koristiti mesec dana. Savetujemo da ne koristite sočiva duže od predviđenog roka jer može doći do komplikacija, infekcija, crvenila oka I slično.

Tromesečna sočiva – danas sve manje u primeni. Od momenta otvaranja, možete ih koristiti tri meseca.

Godišnja sočiva – prepisuju se samo za određena stanja oka, dok je njihov rok trajanja do godinu dana.

Indikacije za prepisivanje mekih sočiva

1. Indikacije iz medicinskih razloga – naime, postoje stanja oka koje nije moguće korigovati naočarima. Visoka kratkovidost, velika razlika dioptrije između dva oka… U ovakvim situacijama, maksimalnu korekciju vida možemo postići kontaktnim sočivima.

2. Estetski razlozi – za one koji ne vole naočare, meka sočiva su idealna. Nije potrebno navikavanje, nema magljenja naočara ili težine na nosu, a pritom pružaju kristalno jasan vid. Komfor je njihova velika prednost, pa ih tokom dana nećete ni osećati. Takođe, idealna su za one koji se bave sportom, pa omogućava slobodu kretanja tokom sportskih aktivnosti, nasuprot naočarima.

Pravilno korišćenje I održavanje mekih kontaktnih sočiva

Higijena kod korišćenja kontaktnih sočiva je od velike važnosti. Pre korišćenja sočiva neophodno je dobro oprati ruke. Koristiti jagodice prstiju, nikako nokte kako ne biste oštetili sočivo.

Kaseticu za čuvanje takođe je neophodno menjati redovno, uglavnom na tromesečnom nivou.

Rastvor za održavanje ne upotrebljavati više puta.

Nakon skidanja sočiva, sočiva se očiste rastvorom za čišćenje I ostavljaju u kasetici sa rastvorom najmanje 6h kako bi se dezinfikovala.

Uz pridržavanje ovih pravila sačuvaćete zdravlje očiju I izbeći infekcije oka, crvenilo oka I slično.

Meka sočiva u boji

Sočiva u boji mogu biti sa I bez dioptrije. Potpuno su bezopasna za oko ukoliko ih pravilno koristite. Održavaju se isto kao I meka sočiva (bez boje). Uglavnom su mesečna ili tromesečna. Za sada, dostupna su samo sočiva u boji za korigovanje sfernih dioptrija, dok torična sočiva u boji nisu dostupna kod nas.

Sočiva u boji bez dioptrije nose se iz estetskih razloga, pa ćete na taj način bar na kratko promeniti boju očiju u željenu.

Kontaktna sočiva prepisuje oftalmolog, gde se na pregledu određuje njihova dioptrija, bazna krivina I dijametar. Dioptrija se često razlikuje od one na naočarima, pa Vam recept za naočare neće biti dovoljan za poručivanje sočiva.

Kontrole obavljate kod svog oftalmologa, najčešće na 3-6 meseci, a po potrebi I ranije.