PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date avgust 2, 2019
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

OČNI PREGLED ZA DECU

Dečiji oftalmolog je očni lekar za decu ranog uzrasta koji pored oštećenja vida kod dece može utvrditi i druga netipična stanja oka. 

Najčešće prvi očni pregled se obavlja u trećoj godini (tada se utvrđuje da li postoji neko oštećenje vida, strabizam ili urođena anomalija). U ovom uzrastu je najteže utvrditi koliko je oštećenje vida, ali se tada savetuju česte kontrole kako bi se pratilo da li dolazi do dalje progresije bolesti.

Deca su najspremnija za saradnju oko pete godine uz prethodnu pripremu od strane roditelja (razgovor i objašnjenje pre dolaska kod lekara ) , tako da se tada sa velikom sigurnošću može utvrditi stepen oštećenja vida. 

 

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Kako izgleda očni pregled za decu ?

  Nakon uzimanja anamneze (razgovor roditelja i doktora) pristupa se proveri vidne oštrine na daljinu i blizinu, a ukoliko je potrebno nakon toga se šire zenice (sipanje kapi u pravilnim vremenskim intervalima) čime se anulira funkcija očnih mišića-akomodacija oka. Tako se sa sigurnošću može utvrditi objektivna dioptrija. Pregledom očnog dna utvrđuje se zdravlje krvnih sudova i očnog živca. 

  Pregled stereo vida je takođe deo kompletnog očnog pregleda za predškolce kao i test kolornog vida. 

  Treba napomenuti da sam pregled je potpuno bezbolan i odigrava se kroz igru, pokazivanje sličica ,raspoznavanja boja i slično. 

  Ukoliko postoji određeni stepen strabizma, deca se upućuju kod specijaliste strabologa na detaljniji pregled. 

  U našoj ordinaciji dečiji oftalmolog obavlja preglede za upis u prvi razred. Taj pregled obuhvata kompletni očni pregled za decu i uključuje ceo gore navedeni postupak.

   

  Kada su u pitanju specifične anomalije (anizometropija, visoka kratkovidost i visoki astigmatizam, keratikonus,urođena katarakta, povrede oka… ) u našoj ordinaciji možete obaviti specijalističke preglede za kontaktna sočiva i fitovanje istih, a to je moguće već za decu od treće godine.

  U tom slučaju se obučavaju roditelji za postavljanje kontaktnih sočiva, sve dok dete ne bude spremno za samostalno korišćenje istih. 

  Deciji oftalmolog beograd

  Redovne kontrole za naočare ili kontaktna sočiva

  Dečiji oftalmolog obavlja redovne kontrole dioptrije za naočare ili kontaktna sočiva (meka i polutvrda), za već utvrđene dioptrije. U dogovoru sa doktorom, kontrole su na 6 meseci ili godinu dana, a po potrebi i ranije ako dođe do subjektivnog osećaja promene dioptrije. 

  Jako je bitno obaviti preglede na vreme, kako bi se očuvalo zdravlje oka i maksimalna vidna oštrina.

   

  Dobrodošli! 

  Ocni pregled za decu