Miopija

Miopija

Miopija ili kratkovidost je refraktivna greška koja se javlja kada je očna jabučica izdužena ili je rožnjača previše strma. Rezultat toga je nepravilno prelamanje svetlosti koja je fokusirana ispred mrežnjače.
Dakle, miopija se manifestuje tako što jasno vidimo blizinu, dok predmete na većoj udaljenosti vidimo mutno. S obzirom da se miopija javlja već od šeste godine, prve simptome možete primetiti već od prvih školskih dana , kada dete ne može jasno videti tablu, ili u kasnijim godinama (problemi u vožnji I slično) . Tokom tinejdžerskih godina, kada telo naglo raste, miopija se može pogoršati.
Danas je ovo jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću oftalmolozi.

Poznajemo više tipova miopije :
1. Prelomna
2. Aksiona

U praksi su najčešći primeri aksione miopije – oko je veće , a kako je oko precizan optički sistem, ovakvo odstupanje manifestuje se kao miopija.
Prelomna miopija je dosta ređa I uglavnom se javlja kod starijih ljudi.

U zavisnosti od dioptrije miopija može biti niska (do -3.00 dioptrije), srednja (-3.00 do -8.00 ) I visoka (preko -8.00 )

Zašto se javlja miopija?

Genetska predispozicija je jako bitna, naime, ako jedno od roditelja ima miopiju, postoji velika mogućnost da će je I dete naslediti. Takođe, kada je oko duže fokusirano na rad na blizu (računar, čitanje, mobilni telefon) pomažete razvoju kratkovidosti. Da uslovi života utiču na učestalost miopije govori podatak da je kratkovidih više u gradskim sredinama.

Simptomi kratkovidosti

Najčešći simptom jeste otežano gledanje na daljinu (naročito na nižem delu table), glavobolje od naprezanja oka, žmirkanje…

S obzirom da kod težih oblika miopije može doći I do komplikacija (odvajanje retine), jako je bitno javiti se oftalmologu čim primetite prve simptome kako bi se pravilno korigovala kratkovidost ili predložilo dalje lečenje.

Benigna miopija – refrakciona greška koja nastaje u pubertetu, I dostiže vrednost srednje miopije (do -8.00sph), a korekcijom sočivima ili naočarima dostiže se normalna oštrina vida.

Maligna miopija – patološko stanje oka, često nasledno I nastaje u ranom detinjstvu I dostiže vrednosti visoke miopije (do -20sph), a takođe se dešavaju promene I na očnom dnu. U ovom slučaju su moguće komplikacije, pa korekcija naočarima ili kontaktnim sočivima često nije dovoljna, I tada se predlaže operativni zahvat.

Kako korigujemo miopiju ?

Kratkovidost pre svega korigujemo naočarima ili kontaktnim sočivima. Kada je u pitanju visoka miopija savetuju se ipak kontaktna sočiva. Kod manjeg broja miopa savetuju se I operativni zahvati.
Što se tiče prevencije nastanka ili daljeg razvoja kratkovidosti savetujemo sledeće :
-optimalna korekcija
– dobra osvetljenost radnog mesta
-povremeni kratkotrajni odmori kada je u pitanju rad na blizu (dugotrajan rad za računarom I slično)
-redovni očni pregledi