• Svetogorska 50, II sprat
 • Pon - Pet: 09-19h, Uto: 12-19h, Sub: 09-14h

Kompjuterizovano vidno polje – KVP

PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date avgust 30, 2019
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Kompjuterizovano vidno polje -KVP (perimetrija) je dijagnostička metoda koja se najčešće koristi kod ispitivanja glaukoma, ali I kod sledećih stanja oka : 

-oboljenja vidnog živca
-sumnje na oftalmo-neurološka oštećenja
-sumnje na promene na očnom dnu
-kada dođe do neobjašnjivog pada vida 

Kompjuterizovano vidno polje se sprovodi u ambulantnim uslovima pod nadzorom oftalmologa. Traje svega par minuta I potpuno je bezbolno.

Ispituje se svako oko pojedinačno – osetljivošću na svetlosne tačke. Naime, tokom ispitivanja koje se obavlja u zamračenoj prostoriji, pacijent treba da signalizira svaki put (tasterom koji drži u ruci) kada primeti stetlosni signal. Rezultate – u vidu grafički prikazanog vidnog polja tumači oftalmolog I to omogućava objektivnu procenu toka bolesti.

Da bi se postavila izvesna dijagnoza, pored vrednosti koje nam prikazuje rezultat vidnog polja, od značaja je I lokalizacija konkretnog ispada u vidnom polju. To nam upućuje na oboljenje vidnog živca kao I na vrstu ili položaj oštećenja.

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Kada je u pitanju glaukom, pacijent najčešće u početku ne primećuje nikakve simptome, jer je specifično to što najpre dolazi do oštećenja perifernog vidnog polja – a kada se to dijagnostikuje već je došlo do oštećenja očnog živca. Ukoliko se ne reaguje na vreme oštećenje perifernog vida može biti u toj meri da se na kraju pacijent oslanja samo na centralni deo vidnog polja. 

  Ako se utvrdi ili posumnja na neko očno oboljenje nakon rezultata vidnog polja, oftalmolog upućuje na dodatne dijagnostičke metode ili prepisuje terapiju.

  Takođe, vidno polje je jako bitno u praćenju več dijagnostikovanog oboljenja, pa se savetuje merenje na svekih 6 meseci, u početku to može biti I češće kako bi se utvrdilo da li pacijent dobro reaguje na određenu terapiju.

  Treba napomenuti da nema nikakvih rizika po pacijenta. 

  Savet

  Ukoliko pacijent nosi naočare, najbolje bi bilo da ih ponese (naročito ako ima dioptriju za blizinu).