Alergije oka

Alergije oka

(Alergijski konjunktivitis)

Alergije oka (alergijski konjunktivitis) nastaju kada konjunktiva reaguje na neki od alergena. Alergeni mogu biti : polen, prašina, životinjska dlaka, buđ…

U dodiru sa alergnima, imuni sistem reaguje, pa oko ima neprijatnu reakciju u vidu različitih simptoma.

Alergije oka se najčešće javljaju na proleće ili jesen, jer je tada najveća koncentracija polena I prašine, I tada najčešće se javlja alergijski konjunktivits udružen sa alergijskim rinitisom.

Kada su u pitanju alergeni koji se javljaju I u zatvorenim prostorijama (životinjska dlaka, buđ I slično), alergija se obično javi pri kontaktu sa kućnim ljubimcem I slično, a mogu trajati čitave godine.

Alergijski konjuntkivitis nije zarazan, odnosno ne prenosi se sa osobe na osobu, ali preporučujemo da ne trljate oči, kako ne bi došlo I do infekcije oka.

Simptimi alergije oka:

-suzenje oka

-crvenilo oka

-kapci postaju otečeni, crveni I svrbe

-peckanje oka

-osetljivost na svetlost

Ukoliko je alerigski konjunktivits udružen sa rinitisom javlja se I curenje nosa, svrab u nosu, kašalj…

Lečenje alergijskog konjunktivitisa

Smanjiti dodir (izloženost) sa alergenima. Ukoliko je to alergen koji se nalazi u vazduhu savetujemo da držite zatvorene prozore, a prostoriju vetrite po potrebi uz filtere za pročišćavanje vazduha.

Kada izlazite iz kuće savetujemo naočare za sunce, kako biste smanjili kontakt sa alergenima. Uz terapiju najčešće se pripisuju I veštačke suze.

Terapija je često I korišćenje antihistaminika i/ili kortikosteroida.

Terapiju isključivo određuje Vaš oftalmolog.

Alergije I kontaktna sočiva

Vodite računa ukoliko ste nosioc kontaktnih sočiva I dođete u dodir sa alergenima.Može doći do crvenila, svraba, suzenja oka I slično. Takva sočiva najčešće morate zameniti novim parom, a dok se problem ne reši, oftalmolog će posavetovati korišćenje naočara ili korišćenje dnevnih kontaktnih sočiva (ujutru ih postavljate I uveče bacate).

Alergije se mogu javiti I na kozmetičke proizvode, naročito kod žena (maskara, senka za oči I slično), oči će odmah odreagovati sa gore pomenutim simptomima, pa bi najbolje bilo da proizvod uklonite sa očiju I dobro isprete oči, kako bi isprali alergen koji iritira konjunktivu.

Zakazivanje pregleda I određivanje terapije na 011/3236029.

Dobrodošli!

Vitamini za oči

 Vitamini za oči

 

Kako biste očuvali zdravlje Vaših očiju I sprečili eventualni nastanak određenih očnih oboljenja, najbolje je da ishrana bude raznovrsna, bogata vitaminima.

Posavetovaćemo Vas koji su to vitamini koji utiču na očuvanje zdravlja očiju I na koji način deluju.

Beneficije korišćenja ovih vitamina ogleda se u tome da se smanjuje rizik u nastajanju očnih bolesti.

– Vitamin A I beta karoten – osim što omogućavaju bolje funkcionisanje imunog sistema, smanjuju mogućnost nastajanja noćnog slepila I jačaju očni mišić. Šargarepa je najpoznatije voće koje povoljno utiče na zdravlje Vaših očiju, I sadrži veliku koncentraciju vitamina A I beta karotena.

– Kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B6, B12) – korišćenje ovih vitamina može pomoći u ublažavanju simptoma očnih infekcija, takođe, smanjuju rizik od nastajanja degeneracije makule.

– Vitamin C – osim što je veoma moćan antioksidans, redovnim unošenjem ovog vitamina možete umanjiti rizik od nastajanja katarakte.

– Vitamin E – jako bitan za zdravlje Vaših očiju koji redovnim korišćenjem umanjuje rizik od katarakte, kako pokazuju poslednja istraživanja. Veća koncentracija vitamina E može se pronaći u bademima I drugim orašastim plodovima.

– Omega 3 masne kiseline – ukoliko imate problem “suvog oka” , probajte sa unošenjem omega 3 masnih kiselina kako biste ovaj problem ublažili. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, tako da ga možete uvrstiti u svoju redovnu ishranu.

Kako biste iskoristili sve prednosti ovih vitamina, najbolje bi bilo da ih unosite kroz zdravu ishranu, I korišćenjem namirnica koje bogate ovim vitaminima.

Vitamini za oči imaju I veliki uticaj na imuni sistem, pa je to benefit za funkcionisanje čitavog nervnog sistema.

Važno je znati da se korišćenjem ovih vitamina ne može izlečiti nijedno očno oboljenje, već se smanje rizik od nastajanja očnih bolesti.

Za detaljnije informacije najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim oftalmologom.

Kontakt telefon za zakazivanje : 011/3236029

Lensoptic – zaštitnik Vašeg vida!