Hipermetropija

Hipermetropija

Hipermetropija ili dalekovidost je refrakciona mana, vrsta dioptrije, kod koje se paralelni svetlosni zraci fokusiraju iza mrežnjače bez učešća akomodacije. Manifestuje se tako što relativno dobro vidimo predmete koji su u daljini, dok se teže fokusiramo na objekte u blizini.
Kada su u pitanju mlađe osobe, uključena je akomodacija (naprezanje očnog (cilijarnog) mišića) koja pojačava prelomnu moć sopstvenog sočiva I tako koriguje refrakcionu manu. Naime, tek kada akomodacioni napor postane učestao, a dioptrija veća, dolazi do simptoma koji Vas upućuju na oftalmologa.
Simptomi dalekovidosti jesu brz zamor, suzenje oka, treperenje pred očima, glavobolja… Ovakve simptome primećujemo pri radu na blizu (računar, mobilni telefon, čitanje … ) .
Kod dece ih možemo primetiti sa polaskom u vrtić ili školu, jer imaju problema sa pisanjem domaćih zadataka I slično.
Kako bi se odredila objektivna dioptrija, potrebno je da se prvo isključi akomodacija, jer je kod dece cilijarni mišić dobro razvijen. U ovakvim situacijama neophodno je širenje zenica (cikloplegija).
Kada se zenice prošire, onemogućava se naprezanje očnog mišića, pa se određuje realna dioptrija koja je neophodna za jasno gledanje na blizu.

Dalekovidost se javlja kao posledica dva faktora :
1. Prednja I zadnja osovina oka (odnosno dužina) je kraća od normalnog oka (češći tip)
2. Smanjena prelomna moć rožnjače (ređi tip)

Kada su u pitanju dalekovidi, nakon 40 godine javlja se I presbiopija, pa su tada neophodne naočare I za blizinu I za daljinu, I to nešto ranije od osoba koje do tada nisu nosile naočare, ili koje su kratkovide.

Savetujemo da se kod prvih simptoma javite oftalmologu, jer kod većih hipermetropija, ako nisu na vreme korigovane mogu dovesti do razrokosti, a kasnije I do slabovidosti, a ponekad I do hipermetropne anizometropije (velika razlika u dioptirijama između dva oka). U takvim situacijama savetuje se pravovremena korekcija I aktivno lečenje strabizma I slabovidosti.

Kako korigujemo dalekovidost ?

1. Naočarima
2. Mekim I polutvrdim kontaktnim sočivima
3. Laserskom intervencijom ili ugradnjom specijalnog veštačkog sočiva u oko