• Svetogorska 50, II sprat
 • Pon - Pet: 09-19h, Uto: 12-19h, Sub: 09-14h

Oftalmološki pregled za naočare

PROJECT DETAILS

 • Hospital Name Eye Center
 • Doctor Daniel Doe
 • Surgery Cataract Surgery
 • Date 2 avgusta, 2019
 • Diseases 1350 Broadway, NY 10018

Oftalmološki pregled za naočare – najčešći razlog za posetu oftalmologu jeste kada primetimo promene koje izgledaju kao smanjenje vidne oštrine. Kod dece se smetnje najčešće primete sa polaskom u školu (pri čitanju, pisanju.. ) , a kod odraslih naročito je izražena promena nakon 45 godine (staračka dalekovidost – presbiopija) kada nastupe poteškoće sa gledanjem na blizu. 

Kako izgleda Oftalmološki pregled za naočare?

Kada su u pitanju deca, prvi oftalmološki pregled za naočare najčešće uključuje I širenje zenica. 

Obzirom na akomodaciju (grč) očnih mišića, često nije moguće precizno utvrditi dioptriju, pa se širenjem zenica eliminiše problem akomodacije I određuje se prava dioptrija. 

Sam pregled se odvija kroz igru, pomoću sličica, brojeva I slično. U dogovoru sa oftalmologom se zakazuju redovne godišnje kontrole, a naočare dete nosi onoliko koliko lekar posavetuje. 

Kada su u pitanju odrasli, uglavnom je jedna dioptrija dovoljna za gledanje na svim udaljenostima, dok je nakon 45. godine često potrebna I korekcija za blizinu. 

Pre svega pregled počinje razgovorom između pacijenta I lekara, gde pacijent iznosi tegobe koje ima. Nakon uzete anamneze, vrši se provera na kompjuterskom keratorefraktometru gde se dobija objektivna dioptrija. Sledeći korak jeste čitanje slova, zadatih pojmova ili slika sa projekcionog optotipa – tada doktor postavlja probna stakla I vrši se subjektivno određivanje dioptrije. Nakon utvrđene dioptrije za blizinu, srednju distancu I daljinu I prepisuju se naočare (monofokalne, bifokalne ili multifokalne). 

Ako je potrebno, započinje se I širenje zenica, koje traje oko 45 min.

ZAKAŽITE
PREGLED ILI TRETMAN

  Danas često čujemo kako mladi imaju sve više problema kada provode dosta vremena za računarom, tabletom I slično. Simptomi koji se javljaju jesu zamor, crvenilo očiju, suvoća oka, glavobolje. 

  Kako bi nesmetano obavljali sve aktivnosti vezane za računar, neophodno je prvo obaviti oftalmološki pregled da bi se utvrdila eventualna dioptrija. Takođe, oftalmolog će najčešće posavetovati I zaštitni sloj na dioptrijskim staklima, kako bi oči zaštitili od štetnog zračenja računara. 

  Ne zaboravite da su blagovremeno otkrivanje problema I redovne kontrole jedini način da sačuvamo zdravlje naših očiju. 

  Dobrodošli!

  Zakažite oftalmološki pregled za naočare.