Glaukom

Šta je glaukom ?

Glaukom je bolest oka koja ukoliko se ne dijagnostikuje I ne tretira na vreme može prouzrokovati gubitak vida. Uglavnom, glaukom ne pokazuje simptome u ranoj fazi. Bez redovnih očnih pregleda I merenje očnog pritiska, možete primetiti prve simptome tek kada dođe do gubitka jednog dela vidnog polja.
Dobra vest je da, ukoliko se dijagnostikuje na vreme, može se zaustaviti ili usporiti napredak blesti, I sprečiti oštećenje nervnih vlakana na očnom dnu.

Kako izgleda oko sa glaukomom ?

Kroz unutrašnje strukture oka, protiče očna vodica. Ona je odgovorna za održavanje očnog pritiska. Kod više vrsta glaukoma određeni delovi oka su zatvoreni I onemogućavaju adekvatno proticanje očne vodice. Rezultat toga je povišen očni pritisak. Visok očni pritisak oštećuje očni nerv I rezultira gubitkom vida. Glaukom uglavno pogađa oba oka, ali povišen očni pritisak uglavnom počinje na jednom oku.

Kako se dijagnostikuje ?

Da bismo bili sigurni I precizni, 5 faktora treba proveriti pre nego što se dijagnostikuje glaukom:
1. Očni pritisak (povišen očni pritisak je prvi pokazatelj sumnje na glaukom)
2. OCT optičkog diska ili HRT
3. Vidno polje (dijagnostička metoda pomoću koje se utvrđuje da li postoje oštećenja na vidnom polju)
4. Gonioskopija (komorni ugao)
5. Pahimetrija (merenje debljine rožnjače)

Kako izgleda kompletan pregled za glaukom ?

Merenje očnog pritiska (tonometrija)

Tokom merenja očnog pritiska, koristi se tonometar. Ukapavaju se kapi (lokalni anestetik) I pristupa se merenju. Potpuno je bezbolno, aplikacioni tonometar se prisloni samoj ivici oka I na taj način se meri visina očnog pritiska. Normalne vrednosti su 10-22 mm Hg.

OCT

Dijagnostička procedura koja pomaže oftalmologu da utvrdi stanje optičkog nerva, kao I da li postoje oštećenja.
Snimanje zadnjeg segmenta oka, daće kompletnu sliku oka, koja će uz ostale metode poslužiti kao bitan faktor u dijagnostikovanju glaukoma, kao I novou oštećenja oka.

Kompjuterizovano vidno polje (Perimetrija)

Ovakvo snimanje nam daje mapu vidnog polja. Test će pomoći doktoru da utvrdi da li postoje oštećenja u samom vidnom polju. Snimanje traje svega par minuta, prvo se snima jedno oko, pa onda drugo. Pojavljuju se svetleće tačkice, a pacijent treba da signalizira na aparatu kada ih vidi. Na samom testu budite opušteni, trepćite normalno, kako bi se dobila prava slika.

Gonioskopija

Pregled prednjeg segmenta oka I komornog ugla pomoću Goldmanovog ogledala. Ova metoda pomaže u dijagnostikovanju vrste glaukoma.

Pahimetrja

Određivanje debljine rožnjače . Studije su pokazale da kod debljih rožnjača vrednosti očnog pritiska su veće u odnosu na prosečne vrednosti I obrnuto. Upravo iz tog razloga kod sumnje da je izmerena vrednost očnog pritiska nije relevantna, pribegavamo ovoj dijagnostičkoj metodi.

Kako tretiramo glaukom ?

Obzirom da se glaukom ne leči, odnosno, može se samo usporiti ili zaustaviti progresija bolesti, ali se ne može vratiti već izgubljen vid, ili izlečiti oštećenje očnog nerva. Najpre se prepisuje terapija za sniženje očnog pritiska – kapime (ređe tabletama), laser tretmanom, operacijom ili kombinacijom neke od ovih metoda.

Život sa glaukomom

Ako je Vaš vid već počeo da se menja, to može biti na različite načine. Neki ljudi imaju problema tokom obavljanja dnevnih aktivnosti, jer je vid mutniji, čak I kada nose naočare ili kontaktna sočiva. Sa glaukomom možete slabije razlikovati nijanse neke boje, osetljivost na svetlost je manja,takođe je prisutna nemogućnost da vidite sitne detalje.

Redovne kontrole su neophodne, kao I kontrola terapije. Merenje očnog pritiska će u početku biti češće, kako bi se utvrdilo da li reagujete na terapiju koju je prepisao oftalmolog. Ostale dijagnsotičke metode ćete ponavljati u dogovoru sa doktorom, kako bi se pratilo stanje I napredovanje bolesti.

U LENSOPTIC oftalmološkoj ordinaciji možete obaviti kompletan pregled za glaukom koji uključuje sve neophodne dijagnostiče metode (OCT , kompjuterizovano vidno polje, merenje očnog pritiska, pahimetriju I gonioskopiju, kao I pregled oftalmologa) po promotivnoj ceni od 8500,00rsd (puna cena 13500,00) .

Pregled možete zakazati na 0113236029,

Dobrodošli!